Webden Notlar

Internet yenilikleri, Internet'te yenilikler, Internet notları...

Rakı - Balık !



Bildiğiniz gibi, doğa'da çok çeşitli hayvanlar balık avlayarak karınlarını doyururlar.
Ayılar, tilkiler, kediler, kuşlar vs. vs...

Balık, yenilip mideye inince etrafına bakar ve eğer midede rakı yok ise 30 saniye kadar daha beklermiş...

Ubuntu Linux'da Dosya İlişkilerini Değiştirmek

Ubuntu 9.10 - Karmic Koala kullanıyorsanız bazı dosya ilişkilerinde değişiklik yapma gereği duyabilirsiniz. Örneğin .PDF bir belgeyi görüntülemek veya yazdırmak için üzerin çift tıkladığınızda alıştığınızın dışında dosya Belge Görüntüleyici (Evince, http://projects.gnome.org/evince ) ile görüntüleneceğine Gimp ile açılır.

Balinaların Tarihi

Bir Hikâye [Balinaların Tarihi]

Olay Sovyetler Birliği zamanında geçiyor.

Balinaların neslinin hızla tükenmesi üstüne dünya da bir konferans düzenleniyor. Konferansta, ABD, SSCB, Fransa, İtalya ve Demokratik Alman Cumhuriyeti katılıyor. Her katılımcı kısa tebliğler sunuyorlar. Balinaların neslinin tükenmesi üstüne her ülkenin rapor hazırlaması karar altına alınıyor. İki ay sonra raporların "Ne olacak Bu Balinaların Hali" sekretaryasına teslim edilmesi kararlaştırılıyor.

Taraf Haberi Üzerine

Gazetecilik eğitiminde haber ile ilgili ilk derste öğretirler:

"Habere yorum katılmaz!", "Sadece haber vardır!", "Saf haber!"

1984'de İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksekokulu'nda (Şimdiki adıyla İletişim Fakültesi) Haber Yazım Teknikleri dersinde bu kavram yüzünden kapışmıştım aynı zamanda adaşım olan Oktay Verel'le.

Penguen de nereden çıktı?


1996 yılının başlarında, birçok linux insanı artık Linux için uygun bir logo/maskot bulmanın zamanının geldiğini söylemeye başlamışlardı. Birçok yaratık önerildi. Bazıları diğer işletim sistemlerinin logolarında olduğu gibi güçlü-kuvvetliydiler (kartal, piranha, köpek balığı, ...). Bir ara ruhani liderimiz Linus Torvalds'ın canlılar aleminden penguenleri özel olarak sevdiği duyulunca, tartışma kendiliğinden sonlandı ve herkes penguen içeren bir tasarıma yöneldi.

Google Reader Da Tercüme Ediyor

Geçenlerde Gmail'in mesajlarınızı tercüme etiğinden bahsetmiştik. Tercüme işini iyice yaygınlaştırmaya başlayan Google bu kez de sessiz sedasız Reader uygulamasında tercüme hizmeti vermeye başladı.

Abonesi olduğunuz web sayfalarını, günlükleri RSS desteği sayesinde bilgisayarınıza ayrıca bir program kurmanıza gerek kalmadan  herhangi bir borwser ile izlemenizi, dostlarınızla paylaşmanızı, notlar almanınızı sağlayan Reader şimdi de abonesi olduğunuz içeriğin sizin dilinize tercümesini yapıyor.

Bilgisayarda İlk "böcek"

1945 yılının Eylül ayında Harvard’daki MARK II bilgisayarında çalışanlar bir şeylerin garip gittiğini farkettiler.
Program beklendiği gibi çalışmıyordu.
Uzun araştırmalardan sonra sorunun bilgisayarın röleleri arasına sıkışmış olan bir güveden kaynaklandığı anlaşıldı.
COBOL dilinin tasarımını yapan ekipten Tuğamiral Bayan Grace Hooper’ın (1906 - 1992) anlattığına göre ilk “debug” etme işi bir cımbızla halledilmişti. O gün bugündür bilgisayarda işler iyi gitmeyince ilk akla gelen hep böcekleri suçlamak olmuştur.
MARK II’i çökerten bu ilk “bug”, halen Naval Surface Weapons koleksiyonunda yer alan log defterlerinin bir sayfasına yapıştırılmış olarak saklanmaktadır.

Bakınız: The First "Computer Bug"

Gmail Mesajlarınızı Da Tercüme Ediyor

Kısa bir süre önce tercüme edebildiği diller arasına Türkçe'yi de ekleyen Google, bu becerisini şimdi de Gmail içerisine taşıdı. Gmail artık başka dillerde gelen mesajlarınızı sizin dilinize tercüme edebiliyor.
Gmail Blog'unda yapılan duyuruya göre, bu özelliği kullanabilmeniz için Gmail hesabınızda Labs seçeneklerinden "Message translation" eklentisini aktif hale getirmeniz gerekiyor.



Firefox Linux'da Adres Çubuğu

Firefox kullanıcılarının Windows'dan Linux'a geçtiğinde eski alışkanlıklarını sürdüremediğinden söz etmiştik. Bu sürdürülemeyen alışkanlıklardan birisi de adres çubuğunda herhangi bir noktaya tıkladıklarında var olan adresin tümün değil sadece tıkladığımız noktanın seçilmesi.
Firefox'da çaresiz değilsiniz. Bu eylemi değiştirmek Firefox "gizli ayarlarıyla" olanaklı. Yapmamız gerek çok basit:

Bilgisayar Mühendisi Issız Adaya Düşünce

Bir bilgisayar mühendisi hayatının çılgınlığını yapmaya karar vermiş ve biriktirdiği tüm parayı harcamayı göze alıp lüks bir gemiyle Karayipler’de tura çıkmış. Seyahatin sonuna doğru korkunç bir fırtına gemiyi alabora etmiş ama genç mühendis yüzerek ıssız bir adaya ulaşmayı başarmış. Adada bol miktarda meyve ağacı ve tatlı su olduğu için pek de rahatsız sayılmayacak bir hayat sürüyormuş. Aradan geçen aylar boyunca tek sorunu yalnızlık olmuş. Derken bir gün denizde sandalında kürek çeken bir bayan görmüş. Hemen koşup bayanın dikkatini çekmeyi başarmış. Genç kadın:

Firefox Linux'da "Geri" Tuşu

Windows'tan Linux'a geçiş yapmak isteyen bilgisayar kullanıcılarının Firefox kullanmaya kalkıştıklarında en büyük handikaplarından biri, gezindikleri sayfalar arasında ileri-geri dolaşırken "Geri" (Back Space) tuşunun alıştıkları işlevi yerine getirmemesidir.
İşin kötü bir yanı da Inetnet üzerinde bir Google araması yapmaya kalkıştıklarında karşılarına kopyala-yapıştır'la hazırlanmış yüzlerce birbirinin aynısı içerikle karşılaşırlar. Ama sorunlarına sağlıklı bir yanıt bulamazlar.
Yanlış anımsamıyorsam bu Firefox davranışının Windows'taki gibi olduğu tek dağıtım Pardus. Çünkü Firefox'un standart davranış biçimlerinden biri bu (Bakınız: MozillaZine). Çözümü ise çok basit.

Google Pages Kapanıyor

Google kullanıcılarının basit Web sayfaları yayımlamasına izin veren Google Pages hizmeti 1 Haziran 2009 tarihinde kapatılarak Google Sites adresine transfer edilecek.