Webden Notlar

Internet yenilikleri, Internet'te yenilikler, Internet notları...

Google Reader Da Tercüme Ediyor

Geçenlerde Gmail'in mesajlarınızı tercüme etiğinden bahsetmiştik. Tercüme işini iyice yaygınlaştırmaya başlayan Google bu kez de sessiz sedasız Reader uygulamasında tercüme hizmeti vermeye başladı.

Abonesi olduğunuz web sayfalarını, günlükleri RSS desteği sayesinde bilgisayarınıza ayrıca bir program kurmanıza gerek kalmadan  herhangi bir borwser ile izlemenizi, dostlarınızla paylaşmanızı, notlar almanınızı sağlayan Reader şimdi de abonesi olduğunuz içeriğin sizin dilinize tercümesini yapıyor.



Gmail'deki gibi kullanıcı ayarlarınızda bir değişiklik yapmanıza gerek yok. Reader'i hangi dilde kullanıyorsanız kullanın, Ayarlar/Settings bölümünde Dil seçiminizin Türkçe olması yeterli.
Okuduğunuz içeriği tercüme etme gereksinimi duyduğunuz an yapmanız geeken şey çok basit. Sadece FeedSettings açılır menüsüne tıklayacak ve menüde yer alan "Translate into my language" seçeneğini seçeceksiniz.


Çeviri öncesinde şöyle görünen girdi:



Çeviri sonrasında ise şu hali alacak:





Elbette Türkçe gibi zor bir dile bilgisaylar aracılığı ile yapılacak otomatik çeviriden mucizeler beklememek gerekiyor. Öyle anlar oluyor ki, çeviri sizi ve paylaştığınız kişileri gülmekten kırabiliyor. Ancak çevirisini yaptırdığınız metin teknik bir metinse "idare ediyor".
Çeviri sonrasında asıl metne tekrar dönmek isterseniz çözüm yine bir "tık" uzağınızda.



Üst taraftaki "View Original" linkine tıklamanız metnin eski haline dönmesine yetiyor.

0 yorum :