Webden Notlar

Internet yenilikleri, Internet'te yenilikler, Internet notları...

Penguen de nereden çıktı?


1996 yılının başlarında, birçok linux insanı artık Linux için uygun bir logo/maskot bulmanın zamanının geldiğini söylemeye başlamışlardı. Birçok yaratık önerildi. Bazıları diğer işletim sistemlerinin logolarında olduğu gibi güçlü-kuvvetliydiler (kartal, piranha, köpek balığı, ...). Bir ara ruhani liderimiz Linus Torvalds'ın canlılar aleminden penguenleri özel olarak sevdiği duyulunca, tartışma kendiliğinden sonlandı ve herkes penguen içeren bir tasarıma yöneldi.


Çeşitli şekillerde penguen önerileri geldi. Birisi de dünyayı elinde tutan bir penguendi. Bunun üzerine Linus Torvalds, kafasındaki pengueni tarif eden bir mesaj attı (amcam çatır çatır türkçe konuşuyor) :

=====
Kimden : Linus Torvalds (torvalds@cs.helsinki.fi)
Konu : Re: Linux Logo prototipi.

Tarih : Persembe, 9 Mayıs 1996 17:48:56 +0300 (EET DST)


Birisi logo yarışması duyurmuştu, belki insanlar kendi fikirlerini bir web sitesine gönderebilirler..

Her neyse, bu penguen, aslında dünyayı tutabilecek kadar güçlü değil gibi duruyor ve altında ezilecek. O açıdan pek iyi, pozitif bir logo değil..


Şimdi, penguenleri düşündüğünüz zaman, ilk olarak derin bir nefes alın, ve sonra "boynuna sarılınası" düşünün. Bir nefes daha alın, ve "şirin" düşünün. Bir süreliğine "boynuna sarılınası"na geri dönün (ve nefes almaya devam edin), sonra "mest olmuş" düşünün.


Buraya kadar benimle misiniz? İyi..
Şimdi, penguenlerde (o kadar boynuna sarılınası), "mest olmuş" demek ya az önce boşalmış, ya da tıka basa ringa balığı yemiş demektir. Sözüme güvenin, ben penguenler üzerine uzmanım, bu ikisi dışında başka bir olasılık yok. Şimdi, o açı üzerinde çalışırsak, biz azgın bir penguenle gerçekten uğraşmak istemiyoruz (aslında, istiyoruz, ama politik değil, o yüzden yapmayacağız), o yüzden burada "ağzına kadar ringa balığı dolmuş" açısından bakıyor olmalıyız.

Öyleyse "penguen" düşündüğünüzde, hafif fazla kilolu (*), oburca atıştırdıktan sonra oturmuş ve yeni geğirmiş bir penguen hayal ediyor olmalısınız. İşte orada haz verici bir gülümsemeyle oturuyor - birkaç galon çiğ balık yedikten sonra dünya yaşamak için güzel bir yer ve bir geğirtinin daha gelmek üzere olduğunu hissedebiliyorsunuz.


(*) ŞİŞMAN değil, ama ayakta durmak için gerçekten fazla tıka basa dolu olduğunu görebilmelisiniz. Burada "fasulye çuvalı"nı düşünün.


Şimdi, eğer kendinizi çiğ balık yemekle mest olan bir şeyin yerine koymakta güçlük çekiyorsanız, "çikolata" ya da başka bir şeyler düşünün, ama olayı kaptınız.


Tamam, öyleyse sevilebilir, boynuna sarılınası, kendini ringa balığına gömerek tıka basa yedikten sonra oturan bir penguen düşünüyor olmalıyız. Hala benimle misiniz?


ŞİMDİ zor olan kısmı geliyor. Bu görüntüyü gözünüzün önünden ayırmayarak, stilize bir halini çizin. Fazlaca bir detay yok - sadece bir siyah fırça-tipi dış hat (bir çizginin kalınlığının değiştiği yerde bir fırça ile elde ettiginiz etkiyi biliyorsunuz). İşte BU yetenek gerektiriyor. İnsanlara o dış hattı verin, ve şöyle demeliler [marazi tatlı ses, çocuk konuşması adeta] "Ooh, ne kadar boynuna sarılınası bir penguen, iddiaya girerim henüz tıka basa ringa balığı yemiştir", ve küçük çocuklar da aşağı-yukarı zıplayıp hoplayıp "anne anne, benim de bir tane olabilir mi?" diye çığlık atmalı.

Sonra daha büyük ve biraz daha detaylı bir halini yapabiliriz (belki dünyanın küresine yaslanmış, ama ben gerçekten herhangi bir Atlas ya da benzeri bir "maço penguen" imajı vermememiz gerektiğini düşünüyorum). O daha detaylı versiyon billy-boy'a ağlayana kadar şaplak atar, ya da FreeBSD iblisi ile buz hokeyi oynayabilir. Ama basit, tek bir penguen logosu olur, ve diğerleri sadece o boynuna sarılınası penguenin bir mizansende aktör olarak kullanılanları olur.

Linus

=====

Bu ayrıntılı tariften birkaç gün sonra Linus, logo olarak pengueni kullanmanın faideleri üzerine de bir mesaj yazdı :

=====

Kimden : Linus Torvalds (torvalds@cs.helsinki.fi)
Konu : Re: Linux Logo

Tarih : Pazar, 12 Mayıs 1996 09:39:16 +0300 (EET DST)


Umm.. Doldurulacak herhangi bir boşluk yok.

"Linus penguenleri sever". Olay bu. Hatta bunun hakkında Linux Journal'da bir haber başlığı bile vardı bir süre önce (Avusturalya'da bir Öldürücü Penguen tarafından ısırılmıştım -- dalga geçmiyorum). Penguenler eğlencelidir.


Bir pengueni neden logo olarak kullanmak konusunda ise; hiçbir mantıklı nedeni yok, gerçekten. Ama bir logonun illa bir *anlam*a gelmesi gerekmiyor -- önemli olan arkasındaki topluluk. Ve linux'un penguenlerle ilişkilendirilmesinden çok daha kötü şeyler düşünebiliyorum.


Logo olarak bir penguene sahip olmak, linux'la ilgili materyalleri kullanmak isteyen insanlara da daha fazla özgürlük sağlayacaktır : kendimizi belirli bir logo (üçgen, ya da sadece "Linux 2.0" ya da başka bir soyut şey) ile kısıtlamak yerine penguen gibi bir şey kullanmak, insanlara logonun kendisini bozmadan üzerinde değişiklikler yapma şansı verir.


Öyle olunca, örneğin gerçek canlı bir pengueni CD kapağına yerleştirdiğiniz zaman, insanlar toplulukla ilişkisini anlayacaktır. Ya da belirli bir şey yapan bir pengueniniz olabilir (WP Linux CD'si için wordperfect'e yazı yazan bir penguen, her neyse - olayı kaptınız).


Bunu daha soyut bir logo ile karşılaştırın (windows logosu gibi - kendi içinde kötü bir logo değil). Öyle bir logoyla gerçekten herhangi bir şey yapamazsınız. O sadece "o"dur.


Neyse, bazı hoş örnekler için "http://www.isc.tamu.edu/~lewing/linux" adresine gidin..



Linus


=====

Larry Ewing'in GIMP kullanarak çizdiği penguen (http://www.isc.tamu.edu/~lewing/linux) genel olarak kabul gördü. Bunun üzerine penguene bir de isim takılması düşünüldü.

"Tux" isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Birçok kişi "tuxedo" kelimesinden geldiğini düşünür. Tuxedo, Ingilizce'de smokin anlamına gelir. Penguenler gerçekten de sürekli "smokin"li gezdikleri için, bu son derece mantıklı bir atıştır. Ancak bir mesaj da, tıpkı Linux isminin Linus'un Unix'i olması gibi yaratıcısının isminden alınmış olabileceğini düşündürür.

=====

Kimden : James Hughes (jamesh@interpath.com)
Konu : Re: Hadi penguene isim bulalım! (idi: Re: Linux 2.0 gerçekten çıktı..)

Tarih : Pazartesi, 10 Haziran 1996 20:25:52 -0400

(T)orvalds (U)ni(X) --> TUX!


=====
Tüm bu gelişmelerin üzerine, Tux'un açılan logo yarışmasında birinci olması beklenirken öyle olmadı. Yapılan oylamada Matt Ericsons tarafından yapılan "Linux 2.0 Powered" yazan logo, resmi logo seçildi.

Ancak Linus'un arzuları pratikte daha çok kabul gördü. Bugün hemen her yerde linux logosu olarak penguen kullanılıyor. Ama Tux "resmi" olarak aslında sadece Linux'un maskotu olarak adlandırılabiliyor.

0 yorum :