Webden Notlar

Internet yenilikleri, Internet'te yenilikler, Internet notları...

Ubuntu 10.4’te Pencere Düğmelerinin Yerini Değiştirmek

29 Nisanda Ubuntu 10.4 yayınlandı. Ubuntu tutkunları yeni sürümle gelebilecek değişiklikleri zaten adım adım izliyorlardı. Ama, bazı değişikliklerin kesinlik kazanması için yine de beklemek gerekiyordu.  Beta sürüm döneminde en tartışmalı değişikliklerden birisi de görsel arayüzde Mac OS tarzı pencere düğmeleriydi. Büyük bir çoğunluk bu değişkliğin beta sürecini aşamayacağını, kesin sürümde yer almayacağını umuyordu. Ancak öyle olmadı. Yeni sürümde pencere düğmeleri alıştığımızdan farklı geldi. Açık pencerenin sağ üst yanında değl, sol üst yanında yeralıyorlardı.






















Ama elbette buna mahkum değiliz. Değiştirmek çok kolay. Bu yüzden Linux kullanmıyor muyuz?

Pencere düğmelerinin Yerini Değiştirmek

İlk yapacağımız şey Ubuntu Yapılandırma Düzenleyicisini çalıştırmak. Bunun için Alt+F2 tuşlarına basarak Uygulama Çalıştır komutunu aktif hale getireceğiz.










Türkçesi Yapılandırma Düzenleyicisi olan uygulamanın asıl adı "gconf-editor" dür. Karşımıza çıkan pencereye bu komutu gireceğiz ve Enter'e basacağız.

















Yapılandırma Düzenleyicisinde ulaşmamız gereken anahtar "apps / metacity /general". Ulaşmak için uygulamanın sol yanındaki ağaç yapı üzerinden "+" ile işaretli anahtar değerleri açarak belirttiğimiz değere ulaşacağız.

















Şimdi değiştirmemiz gereken değeri bu kez uygulamanın sağ bölümündeki pencere içerisinde bulabiliriz. Değiştirmemiz gereken değer "buton_layout". Değişikliği fare ile üzerine çift tıklamamızla açılacak pencere üzerinde yapacağız.











Açılan pencerede değer "minimize,maksimize:close" olarak yeralıyor.
Biz bu değeri "menu:minimize,maximize,close" haline dönüştüreceğiz. Değişikliği yapıp "Tamam"a tıkladığımızda artık pencere düğmeleri alıştığımız yerde ve alıştığımız sırada yerlerini almış olacaklar.

Ne sistemi yeniden başlatmak, ne grafik arayüzü yenilemek. Hepsi bu.




















Ubuntu tüm diğer Linux dağıtımları gibi kolay özelleştirilebilir arayüzü ile kalpleri kazanmaya devam ediyor.

0 yorum :